Breu resum de la Reunió convocada per Lo Pi Negre per tal de consensuar la proposta de Manifest en demanda d´una moratòria en les concessions de nous aprofitaments hidroelèctrics...

 

Sort, 21 de febrer de 2004.

 

 

 

El propassat dia 21 de febrer , quatre membres de la Boixeriga vam desplaçar.nos  a Sort, concretament a l´Arxiu Comarcal , on es realitzava la reunió a la que  Lo Pi Negre ens havia convidat a assistir juntament amb altres associacions ambientalistes i ecologistes de la zona pirinenca.

 

La reunió va resultar força positiva, en primer lloc pel fet de poder conèixer.nos amb membres d´altres associacions afins a nosaltres i poder compartir algunes experiències que són comunes, com, malauradament, les minicentrals elèctriques.

 

Des de la Boixeriga vam exposar la nostra experiència en aquest sentit i les actuacions que vàrem dur a terme per tal d´evitar que el projecte de la minicentral de Besiberri continués endavant durant l´any 2001. Us he de dir que en aquest aspecte, ens consideren un referent de mobilització social i sensibilitat vers el respecte al nostre entorn natural.

 

Els temes més destacats que es van plantejar durant la reunió  i que vàrem recollir de manera resumida foren:

 

1. Alta proliferació de minicentrals hidroelèctriques, i projectes, arreu del Pirineu així com els perills que comporten i els nuls beneficis.

 

2. Necessitat de sensibilitzar a l´Administració  d´aquesta situació, considerant el moment actual de canvi de Govern com òptim per donar a conèixer les nostres inquietuds ambientals.

 

3. Necessitat de fer pedagogia del perill de contaminació ambiental i de la no compensació dels beneficis amb els costos ambientals.

 

4. Necessitat d´instaurar una línia d´estratègies comunes. S´ha redactat, per part de Lo Pi Negre, un Manifest en demanda d´una moratòria, que es vol consensuar  amb el màxim d´organismes socials possible amb l´objectiu final de fer arribar a l´Administració les nostres demandes, crear una plataforma activa per continuar endavant amb aquesta comesa. En aquest sentit s´ha fixat un termini per tal que tots els assistents puguin fer les aportacions que creguin oportunes al text base per tal de redactar el texte definitiu, presentar.lo a la premsa i convocar una nova reunió. A partir d´aquí es convocarà una reunió amb l´Administració, Generalitat, Departament de Medi Ambient per donar a conèixer les demandes del nostre territori i es farà conèixer aquesta actuació a les administracions locals, ajuntaments i Consells Comarcals.  D´altra banda s´està impulsant una recollida de signatures per donar suport a aquest Manifest en demanda d´una moratòria..

 

Des de Depana ens expliquen que el 20 de març a les 11 del matí han organitzat una xerrada que es realitzarà al Museu de Tremp i que a la tarda podríem tenir una reunió  i fer aportacions sobre les línies d´actuació a seguir en aquest sentit.

 

 

Roser Durano

La Boixeriga.

Senet, 03 de març de 2004