Departament de Medi Ambient i Habitatge

Servei de Planificació i Gestió de l’Entorn Natural

A/a: Sr. Salvador Grau

Dr. Roux, 80

Barcelona – 08017

 

  

 

 

Sr,

 

Amb la present, des de l’Associació La Boixeriga , amb seu social a Senet, volem fer.li arribar la nostra inquietud al no veure inclosa la Vall de Besiberri, a la Vall de Barravés, Alta Ribagora en l’índex d’espais de la Xarxa Natura 2000.

 

Aquesta vall, de gran bellesa pel seu paisatge, els seus estanys i salts d’aigua  i que aflueix al riu Noguera Ribagorçana és l’únic espai verge d’accés al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici des de la comarca de l’Alta Ribagorça.

 

Des de l’any 2001 la Boixeriga juntament amb les institucions i veïns de la Vall de Barravés vetllem per la conservació de la natura i hem posat de manifest, de manera reiterada, la nostra preocupació per l’existència d’un projecte de  construcció d’una central hidroelèctrica aprofitant el salt d’aigua del Barranc de Besiberri. A aquest efecte, i considerant  que el projecte afectava a la totalitat de l’entorn, suposava un impacte tant a nivell ecològic, visual, etc, i comptava amb el rebuig total dels veïns del territori,  especialment dels veïns de Senet, des de la nostra Associació vàrem emprendre les accions oportunes, de sensibilització social i de treball conjunt amb les institucions, per tal que el projecte quedés aturat. Actualment continuem sense abaixar la guàrdia pel temor que aquesta situació pugui tornar a donar.se, tant si es tracta del mateix projecte com d’altres.

 

En aquest moment tenim dubtes sobre quina és, administrativament, la situació oficial de la Vall de Besiberri, donat que:

 

-         Al mapa escala 1: 300.000, on es contempla la globalitat de la proposta d’ampliació de la Xarxa Natura 2000, aquest espai està representat, malgrat que en una estreta franja que es limita al cabdal del riu, amb el mateix color anb que es designa la totalitat de l’àrea d’influència del Parc Nacional.

 

-         L’única referència que tenim sobre la qualificació oficial de la Vall de Besiberri és la publicada a la Llei 22/1990 de 28 de desembre sobre modificació parcial dels límits de la zona perifèrica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici  que exclou la totalitat de la zona dels Estanys i la Vall de Besiberri ja que determina els límits d’aquesta zona periférica a la cota 2200 que transcorre exactament per damunt de l’Estanyet de Besiberri cap a Fenerui i Gelada.

 

Vol dir això que, malgrat que el mapa reflecteixi la globalitat de la proposta d’ampliació de la Xarxa Natura 2000 i la totalitat de la Vall de Besiberri està representada amb el mateix color que es designa per a la totalitat de l’àrea d’influència del Parc Nacional, no tenim constància de què realment la Vall de Besiberri estigui protegida per alguna figura legal que la preservi de les agressions mediambientals i paisatgístiques a què, considerem, continua estant sotmès aquest paratge.

 

A aquest efecte, li sol.licitem que ens pugui aclarir aquesta situació en un marge de temps suficient per poder realitzar, en funció de la seva resposta, les al.legacions oportunes sobre l’ampliació de la Xarxa Natura 2000.

 

Sense cap altre particular i agraïnt la vostra atenció i col.laboració, el saludem atentament.

 

 

 

Josep Ramon Carme Luesma

President

La Boixeriga. Associació de la Natura de la Vall de Barravés

 

Senet, 04 d’abril de 2005